Kalandozásaim Norvégiában

Miért éppen Norvégia?

Miért éppen Norvégia?

Klubrádió szubjektív

Hallgatói vélemény

2018. október 05. - Helga Viking

Gyakran meg lehet figyelni - már, ha valaki képes erre - hogy egyik vagy másik politikai oldalunk rajongótábora pontosan egyformán korlátolt és szűklátókörű. A különbség bennük csak annyiban van, hogy melyik politikai kör szavait isszák. Manapság a "liberális" szitokszó lett, és lehet is, mert semelyik politikai oldalnak (tisztelet a kivételnek, nem oldalnak, hanem személyeknek) sincsen halvány lila segédfogalma sem demokráciáról, sem szabadelvűségről, sem semmiféle felvilágosodott értékről. A héten a Klubrádió hallgatása akasztott ki. Mutatom, hogy hogyan.

Szóval, a lakásban két rádió van, az egyiken a Retro, zenés rádió van beállítva, a másikon a Klubrádió. Ezek a rádiók régiek, mint a Matuzsálem szakálla, és ezért egyfajta szent tehénként vannak kezelve. Nem szabad hozzányúlni az állítógombhoz, mert soha többé nem hallgathatsz semmi mást, csak sistergést rajtuk. A rádiókat amúgy nem én hallgatom, én a csendet preferálom, de hát mégis csak tájékozottnak kell lenni, meg mit tudom én. Meg hát meg is tanulja az ember kiszűrni a hangokat. De most rövid egymásutánban három, a (szerintem liberális) lelkemet teljesen felbolydító beszélgetést hallottam.

1. Az új-zélandi miniszerelnök asszony magával vitte a kisbabáját egy békekonferenciára. A szakértő szerint szerencsére a gyermek nem bőgte végig a konferenciát, de hová vezetne, ha mindenki magával vinné a gyerekét? Hová, b+, te álliberális tökfilkó? Oda, hogy talán a gyerek emberszámba lenne véve? Ne adj' Isten, a nő is emberszámba lenne véve? Hogy a nőknek nem kéne attól rettegniük, hogy ha szülnek, vége az életüknek, mert nem hogy felelősségteljes, de (a magyarországi munkaerőpiaci helyzetet figyelembe véve) leginkább semmilyán állást nem kaphat. (Amire egyébként, szintén a magyarországi viszonyokat figyelembe véve, nem puszta önmegvalósításból, hanem kőkemény anyagi okból szüksége van.) Hogy esetleg továbbá már nem lehetne a nőket karrieristának bélyegezni, ha felelős állásban vannak. Kedves "szakértő" úr, fel kell világosítsam, hogy a modern, felvilágosult, liberális értékeknek bizony pontosan az új-zélandi miniszterelnök felel meg. Nem a nőket kell a tűzhely mellé tuszkolni, hanem a munkahelyeknek kell teret biztosítaniuk a családoknak. És ha már itt tartunk: ez a lehető legkonzervatívabb hozzáállás, ugyanis "rééégen" nem volt ilyen szintű szeparációja a családnak és a munkahelynek. Az asszonyok vitték magukkal a babájukat a szántóföldre a hátukon, kendőben (bizony...), a gyerek mindig körülöttük volt, ott szoptattak, ott éltek. Egy szó mint száz, tisztelt szakértő úr, ön egy gyökér.

2. A szakértő uram a Sorsok Háza készülő múzeumáról beszélget. Kérdés, hogy miért nem az egyik, miért a másik zsidó szervezettel egyeztetnek a múzeum ügyében (a választ mindannyian tudjuk). A szakértő úr megszakérti a helyzetet: ezek a zsidó szervezetek ilyenek, ezek már több ezer éve széthúznak, hogy most egyik vagy másik, hát én nem vagyok vallásos, nekem ez nem fontos". Első gondolatom az volt (nem-zsidóként), hogy a t..ves büdös k.(edves) édes anyádat b...babonáznád meg! Miféle undorító duma ez, történészkém? "Ezek" többezer éve széthúznak? Ez egy rohadtul általánosító, antiszemita megszólalás (ne kelljen magyarázni, miért, de elmondom: általánosítva egy rossz tulajdonságot húz rá egy egyébként is zaklatásnak kitett népcsoportra. A kulcs a zaklatás, mert pl. a magyarokra lehet mondani, hogy széthúznak, de mi egyelőre idehaza többségben vagyunk.) És az ilyenek mellett a riporter lazán elmegy. Hát igen, ezek a zsidók már csak ilyenek. A magyarokról meg nem is beszélve.

3. Ma reggel az i-re feltette a pontot a ferihegyi csomaglopások ügye. Az ebben megkérdezett szakértő azt válaszolta, hogy ő felhívta a ferihegyi rendőrigazgatóságot, és ott azt mondták neki, hogy ebben az évben mindössze 40 esetben indult eljárás, ez annyira csekély szám, hogy ha arányában Budapesten ennyi lopás történne (Ferihegyen 6 millió utasból 40 esetében indult eljárás, tehát a pesti 1,5-2M lakos arányában ez 10-15 eset lenne nagyjából), akkor a budapesti rendőrfőnök elalélna a gyönyörűségtől. Hát bakkerkám, én nem vagyok szakértő szinte semmiben, de azt még én is tudom, hogy az, hogy nem indul eljárás, nem jelenti azt, hogy nem is történik esemény. Mint amikor azzal jöttek, hogy Svédországban több a zaklatás, mert több feljelentés történik. Miközben a valós helyzet az, hogy Magyarországon nem történik feljelentés, azaz nem lesz eljárás, mert az áldozatok nem akarják kitenni magukat az áldozathibáztatásnak és az egész mocskos rendszer kálváriájának. Szóval, ha a Te cuccodat lopják el a reptéren, mondjuk valamit, amit külföldön vettél és értékes, és nem csak az ára miatt pótolhatatlan, hanem azért is, mert mondjuk olyan helyről hoztad, ahova nem jársz minden héten, nos, akkor a "szakértő" szerint ez rohadtul nem probléma, és nyilván akkor nem is kell ellene tenni semmit. Véleményem szerint rohadtul kevéske büntetés az, ha elveszik a reptéri belépő kártyáját az illetőnek. Nem tudom pontosan, hogy van-e valamilyen különleges eljárás, de az biztos, hogy a reptéri bűncselekményeket nem az értékük alapján kezelném. Ez bizalmi állás, és ha ki tudott lopni egy 10 ezer forintos piát a bőröndből, akkor bele tudna rakni egy bombát is. Tudományosan igazolt tény, hogy a lebukás esélye és a büntetés mértéke együtt az, ami visszatarthat épelméjű embereket a bűnelkövetéstől.

 

Végtelenül szomorúnak tartom, hogy ez másnak nem tűnik fel. Hogy tényleg csak lózungok mentén, érzelmi alapon ítélkezünk (mert ezt döntésnek nem lehet nevezni), és úgy megyünk be szavazni, az országunk sorsáról dönteni, hogy közben azt sem tudjuk, merre vagyunk arccal előre.

Magam felvilágosodás párti vagyok. A felvilágosodás során kiemelkedett értékek, szekularizáció, tudományos módszertan (nem tudományos elvakultság!), együttérzés lenne az alapja egy normális társadalomnak, ahol mindenki jól érezheti magát, mindenki tud lelkileg és anyagilag gyarapodni. Lehet, hogy erre nem vagyunk még felkészülve, és ez rohadtul fáj nekem, mert világ életemben azzal áltattam magam, hogy a magyarok okosak.

 

Kommentelni nem lehet, nem véletlenül... :( 

süti beállítások módosítása