Ha a könnyed ízű sajtokat szereted, akkor a Norvegia és az Østavind is kielégíti az igényeket. A Norvegia fehérsajt, kellemes, lágy ízű, és nem túl kemény állagú. Az Østavind pedig az a fajta, amiben olyan milliónyi kis apró lyuk van, és természetes módon laktózmentes (van ilyen, érelelés során az érlelő mikrobák megeszik a laktózt).
A tejek, tejföl, és főleg a vaj, annyira lágy, finom ízű, hogy muszáj megkóstolni egyszer. Nem vitatom, hogy talán otthon is ilyesmi ízű a házi, de nekik valahogy sikerül ezt az ízt a bolti tejtermékekbe is becsempészni. Kár lenne a zsírtartalomra hivatkozni, mert pl. a tejek zsírtartalma ugyanolyan százalékokban van, mint otthon, és mégis más az itteni 3,5-es tej, meg az, amit Magyarországon lehet kapni. És ettem otthon házi vajat is, az sem ilyen, de nyilván ahány ház, annyi szokás. Ha engem kérdezel, nekem a Szarajevóban vásárolt bolti tejtermékek voltak hasonlóan jóízűek. Egy szó mint száz, érdemes kipróbálni.
Még egy érdekesség: azt mondják a genetikusok, hogy a génvizsgálat alapján az a gén, amely lehetővé teszi, hogy egy ember le tudja bontani a tehéntejet, itt alakult ki, Skandinávia és Észak-Európa területén, kb. 5000 évvel ezelőtt. Mondhatjuk, ha az emésztőrendszered le tudja bontani a tejet, akkor van benned viking vér :) Vagy legalábbis egy viking gén.