Kalandozásaim Norvégiában

Miért éppen Norvégia?

Miért éppen Norvégia?

A kisbót

2017. szeptember 14. - Helga Viking

bsssqjicwqhtinifjbyy.jpg

Itt a szigeten van egy kisbolt, mivel egy igen nagy szigeten lakom. Több, mint hétszáz lakosa van. Ezzel otthon legfeljebb egy kis falu lehetne, de helyi viszonylatban, ahol vannak szigetek, ahogy 10 vagy annál kevesebb ház van csak, ez már szinte világváros.

A bolt hétköznap délelőtt tíztől este hatig van nyitva - jó, negyed 11-től negyed 7-ig, de a lényeg ugyanaz - pontosan 8 óra hosszát. Szombaton 10-15-ig. Ha jól számolom, minimum 4 felnőtt dolgozik benne. Van a vékony, szőke nő, aki talán a tulajdonos lehet, vagy főnök. Van az alacsony szőke, aki elég kevésszer van itt. Van a nagyon szép nő, és van a nagydarab. Ezek mellett még néhány tinédzser is besegít néhanap.

Mindez azért ihletett meg, mert otthon én is dolgoztam "kisbótban", és tudom, hogy ott kb. hogy menne. Van a tulaj, aki dolgozik éjjel-nappal. Ő megy áruért, és ő áll be a pultba, ha az alkalmazottnak valami dolga van. Folyton feszült és ideges, de erőltetett mosolyával igyekszik nem elűzni a vásárlókat. Ehhez társul egy alkalmazott, jobb esetben egy félhülye vagy teljesen szerencsétlen kisegítő is. Az alkalmazott hétköznap dolgozik, de nem csak 8 órát, hiszen a 8 órai nyitvatartáshoz kicsivel (legalább fél órával) előbb kell beérni, és ugyanannyival később távozhat. Zárás előtt negyed órával már egy merő feszült ideg, úgy áll a pultban, mint egy futó olimpikon a startvonalnál. Aki már ezen idő után lép be a boltba, jobb is, ha felhagy minden reménnyel. Ő már innentől nem csak szimplán vevő, aki kizárólag arra alkalmas, hogy megzavarja az életét, de egyenesen ellenség számba megy. Gyűlöli a munkáját és alulfizetett, ennek okán gyűlöli a vásárlókat is. Amit vagy abban vezet le, hogy irdatlanul bunkó velük, vagy csak simán lenyúlja őket. Esetenként mindkettő.

A félhülye segítőt is ismeritek, tudjátok, kire gondolok. Az Üvegtigrisből a Sanyi. Szóval vagy egy bolondos, vagy egy alkesz, aki csak úgy mellécsapódott a boltnak, és kisebb feladatokat lehet rábízni. Belé még a frusztrált alkalmazott is belérúghat, nem lesznek következményei. Tedd ide, tedd oda. Elviszi az üres kartonokat a szelektívbe, és felsöpri az udvart. Várja hajnalban az újságost. Kitakarítja, ami megrohadt. És a többi.

Micsoda mennyország ehhez képest négy épkézláb felnőtt, plusz a diák segítségek! Elképesztő, komolyan mondom :)

 

A másik ilyen kultúrsokkom, hogy az autósok átengednek a zebrán. Annyira megszoktam már, hogy ezentúl Pesten már csak felnőtt kísérővel közlekedhetek :D

 

A kép a naerbutikken.no oldal szerzői tulajdona.

süti beállítások módosítása